Ethiek en Economie 2017

Wanneer: 
06-05-2017
Waar: 
KBC Arteveldetoren, Gent
Accreditering: 
4 accrediteringspunten - rubriek 6: Ethiek en Economie

                              

Conflicten. Ze zijn van alle tijden en alle volkeren. Ook binnen ons eigen professionele leven hebben we ermee te maken. We proberen ze te vermijden, want we zijn er een beetje bang van. En toch steken ze af en toe de kop op. Meestal genereren zij veel negatieve energie en kosten geld.
Het kan gaan om een klachtenbrief via de Orde van Geneesheren wegens zogenoemd misplaatst gedrag tegenover een patiënt. Of de ziekenhuisdirectie die je op het matje roept wegens het niet naleven van afspraken. Of het RIZIV dat een astronomisch bedrag terugvordert in verband met zogenoemde onterecht gefactureerde nomenclatuur. Er kan echter ook een incident zijn, van een gewone discussie tot een slaande ruzie binnen de maatschap, met al dan niet het inschakelen van advocaten. Kortom, er zijn voorbeelden legio over talrijke vervelende conflictsituaties binnen onze beroepsactiviteit. De Beroepsbelangencommissie van de VVOG heeft voor dit Ethiek & Economie congres een aantal sprekers uitgenodigd die de verschillende aspecten van conflicten en conflictmanagement zullen toelichten. Aan de hand van casuïstiek zullen ze een overzicht geven van de mogelijke problemen en daarna zullen ze verder ingaan op de procedures, de mogelijke gevolgen en uiteraard ook een aantal nuttige tips om conflicten te vermijden en er mee om te gaan. Uiteraard zal de interactieve discussie u in de gelegenheid stellen niet in conflict te gaan maar in dialoog te treden met de sprekers.

In een tweede deel van dit Ethiek en Economie gebeuren geen conflicten meer, wel integendeel. We hebben het dan op een filosofische maar ook wetenschappelijk onderbouwde manier over de feminisatie van onze discipline. Wie zijn de vrouwelijke gynaecologen? Wat drijft hen? Wat doen ze? Wereldwijd zien we dat het aandeel van vrouwen binnen onze beroepsgroep sinds de jaren ’70 steeds maar toeneemt. Het is dan ook een groot genoegen voor de organisatoren dat collega Annick Delvigne de sluier zal lichten van een grootschalige enquête die ze onder de Belgische gynaecologen heeft georganiseerd over de diverse aspecten van de feminisatie van de gynaecologie.

We zijn ervan overtuigd dat deze beide uiterst boeiende onderwerpen voor alle Vlaamse gynaecologen opnieuw een goede reden zal zijn om in te schrijven voor deze editie van Ethiek en Economie welke plaatsvindt in het prestigieuze en monumentale torengebouw van de KBC in Gent.

We verwachten u dan ook massaal en hopen eens te meer op een zeer succesvolle en vruchtbare meeting.

Jan Gerris, voorzitter VVOG
Guy Verhulst, voorzitter Beroepsbelangencommissie VVOG
Johan Van Wiemeersch, vice-voorzitter VVOG

 

PROGRAMMA

08u30

Welkomstkoffie en registratie

 

09u00

Welkomstwoord

Barbara Smitz, kantoordirecteur Medische Vrije Beroepen

09u05

Inleiding

dr. Guy Verhulst

 

CONFLICTEN

 

09u15

Conflicten: artsen met Orde der Geneesheren

dr. Els Pieters

09u40

Conflicten: artsen met Medische Raad en ziekenhuisdirecties

dr. Herwig Van Dijck

10u05

Conflicten: artsen met het RIZIV

dr. Jo Maebe, Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het RIZIV

10u30

Conflicten: artsen met patiënten

meester Rudi Vermeiren

10u55

Koffiepauze

 

11:30

Conflicten: artsen binnen de maatschap

meester Raf Van Goethem

 

FEMINISATIE VAN HET BEROEP

 

11:55

Resultaten van de enquête - onderzoek naar de feminisatie in de gynaecologie

dr. Annick Delvigne

dr. Johan Van Wiemeersch

12:45

Discussie en slotwoord

dr. Johan Van Wiemeersch

13:00

Receptie

 

13:20

Lunch with a view (enkel mits voorafgaande verplichte inschrijving)

 

Praktische informatie: 

Inschrijven:

Deelname is gratis.

Inschrijven gebeurt voor 24 april 2017.

U kan bijkomend inschrijven voor een door de VVOG aangeboden ‘lunch with a view’ op de 27e verdieping van de KBC Arteveldetoren. 
Opgelet: voor de gratis lunch dient u verplicht vooraf in te schrijven. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

KBC biedt een rustige ruimte aan waar jonge moeders zich kunnen terugtrekken met hun baby. 

Hoe bereikt u ons: 

Adres: 

KBC Arteveldetoren
Kortrijksesteenweg 1100
9051 Gent

Parking:

KBC voorziet gratis parking in de ondergrondse parkeergarage van de KBC Arteveldetoren. De inrit bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, enkel te bereiken via ‘The Loop’. Geef bovenstaand adres NIET in in de GPS maar volg de instructies op onderstaand grondplan. De parking wordt om 16u gesloten.

 

Openbaar vervoer:

De KBC Arteveldetoren is ook bereikbaar met het openbaar vervoer:

·       met de tram komende van het station Gent-Sint-Pieters: tramlijn 1 richting Flanders Expo. Stap af aan halte ‘Flanders Expo’ en wandel 5 minuten richting KBC Arteveldetoren.

·       met de bus komende van het station Gent-Sint-Pieters of van Deinze / de Pinte: buslijnen 76, 77 en 78. Stap af aan de halte ‘Bovenhove’ aan de KBC Arteveldetoren.

 

Evenement sponsor(s)

Deel dit bericht
Deel dit bericht