B.OSS Nieuws: registratie van chirurgische complicaties na bariatrische chirurgie in de zwangerschap

B.OSS registreert vanaf 01/01/2021 chirurgische complicaties na bariatrische chirurgie in de zwangerschap in België.

Deze registratie zal gedurende 2 jaar lopen (01/01/2021 – 31/12/2022).

Inclusiecriterium: elke zwangere vrouw met bariatrische heelkunde in de voorgeschiedenis (pre-conceptueel) die zich presenteert met een van de volgende complicaties tijdens de zwangerschap: interne herniatie, invaginatie, volvulus, strictuur of ulceratie van de anastomosenaad, erosie of migratie van de maagband, of hernia cicatricalis.

De registratie gebeurt via de reguliere maandelijkse B.OSS oproepmails aan de B.OSS medewerkers (zie https://www.b-oss.be/contact-persons ) en een online vragenlijst op de B.OSS website. Bij vragen over deze en andere B.OSS studies, kunt u ons bereiken via karolien.benoit@b-oss.be of 0476/604 276.

Rationale:

Obesitas en obesitas-chirurgie nemen gestaag toe en als gynaecoloog worden we al vaker geconfronteerd met zwangere vrouwen die een bariatrische ingreep ondergingen. In vergelijking met een (morbied) obese status komt dit de uitkomst van de zwangerschap vooral ten goede. Maar de ingreep in combinatie met een zwangere uterus kunnen aanleiding geven tot een aantal ernstige complicaties tijdens de zwangerschap waarvoor een urgente ingreep noodzakelijk is.

Naast inwinnen van epidemiologische gegevens, biedt deze nationale registratie de mogelijkheid om meer kennis te verzamelen over de klinische presentatie en risicofactoren van deze chirurgische complicaties. Zoals elke B.OSS registratie, is ook deze studie bedoeld om de kwaliteit van de obstetrische zorg te verbeteren, bijvoorbeeld door artsen bekend te maken met deze zeldzame maar potentieel gevaarlijke complicaties.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht