Ethiek en Economie 2018

Wanneer: 
05-05-2018
Waar: 
KBC Arteveldetoren, Gent
Accreditering: 
3,5 CP - rubriek 6: Ethiek en Economie

                         

Back to the future. Het lijkt misschien een oubollige en weinig originele titel van onze komende jaarlijkse Ethiek en Economie studiedag, doch het blijft een vlag die vele ladingen dekt. De komende hervorming van het ziekenhuislandschap met zijn netwerkvorming, de invoering van de forfaits voor laag variabele zorg, de herschikking van het fameuze KB 78 betreffende de organisatie van de gezondheidszorg en de plaats van de arts in de nieuwe gezondheidspiramide, zetten ons als verantwoorde-lijken voor het beroep aan tot een bezinning over de gevolgen hiervan en het impact op de nabije toekomst van ons specialisme.
Vele boeiende thema’s zullen aan bod komen en niet in het minst tijdens het eerste deel wanneer we het licht laten schijnen op de instroom van jonge specialisten in de gynaecologie-verloskunde en de vraag zullen stellen of het huidig aantal ASO’ers niet “Des guten zu viel“ is. Samen met de bezorgdheid hieromtrent, zowel vanuit de erkennings-commissie als vanuit de universiteiten en de wetenschappelijke verenigingen, zullen ook de assistenten zelf en de jong afgestudeerde specialisten het woord nemen rond een thema “destination unknown”. Zij zullen de resultaten van een grootschalige enquête onder de jonge collega’s presenteren over hoe zij hun toekomst, de werkgelegenheid en hun plaats in een snel wijzigende specialiteit zien. De inbreng van onze Franstalige collega’s is essentieel aangezien dit ontegensprekelijk een federale materie betreft.
Een belangrijke bijdrage zal geleverd worden vanuit de plannings-commissie van de Vlaamse Gemeenschap die ons wegwijs zal maken in de ingewikkelde processen waarmee de overheid het aanbod in functie van de vraag al dan niet bepaalt. Een debat zal niemand onbekommerd laten en zoals dikwijls laten we ons bijstaan door onze noorderburen waar sinds lang een zogenoemde instroom-uitstroom commissie het aantal gynaecologen in Nederland regelt. Hoe de toestand in 2018 bij onze noorderburen is en hoe nuttig dit voor ons kan zijn.
Na de koffiepauze vragen we aan 2 experten ter zake welke de plaats is van Dr. Google en het enorme aanbod aan apps op onze dagelijkse praktijkvoering. Naast de toepassing van de apps zal ook in het kader van het e-Health project de e-gynaecologie in zijn context geplaatst worden, een onderwerp waar weinigen vertrouwd mee zijn maar die ontegensprekelijk ons doen en laten in de professionele uitoefening zal bepalen.
Als slot van deze “back to the future” laten we de echte glazen bol aan-rukken en vragen we aan vier universitaire experten om hun voor-spelling te maken hoe de reproductieve geneeskunde, de oncologische gynaecologie, de algemene gynaecologie en de verloskunde er over 50 jaar zal uit zien.
Wij hopen, beste collega, dat u overtuigd bent dat het een studiedag is om absoluut niet te missen. Wij verwachten u, net zoals vorig jaar, in het imposante torengebouw van de KBC te Gent.

Johan Van Wiemeersch, vice-voorzitter VVOG

PROGRAMMA

08u30

Welkomstkoffie en registratie

09u00

Welkomstwoord

Barbara Smitz, kantoordirecteur Medische Vrije Beroepen

09u03

Inleiding

Guy Verhulst, voorzitter BBC

09u05

Trop is teveel en te veel is trop

Johan Van Wiemeersch, voorzitter Erkenningscommissie

Yves Jacquemyn, stagemeester, lid Erkenningscommissie, UA

Patrick Emonts, voorzitter GGOLFB

09u35

De ASO – Destination Unknown

Toenga De Vos

Bart Vergauwe

10u05

De overheid bepaalt het aanbod ifv de vraag of niet?

Willy Peetermans, Planningscommissie Vlaamse Gemeenschap

10u25

Debat

 

10u40

De in-en outproblematiek in Nederland

Thierry van Dessel, NVOG

11u00

Koffiepauze

11u30

e-gynaecologie in zijn context geplaatst

Frank Ponsaert, IVIS4health

12u10

Onze stiel in 2068: experten en hun glazen bol

Fertiliteit            Herman Tournaye, VUB

Oncologie          Ignace Vergote, KU Leuven

Gynaecologie     Steven Weyers, UG

Verloskunde      Roland Devlieger, KU Leuven

12u50

Take home message

Johan Van Wiemeersch

13u00

Receptie

13u20

Lunch with a view (enkel mits voorafgaande verplichte inschrijving)

Praktische informatie: 

Inschrijven:

Enkel toegankelijk voor VVOG-leden.

Deelname is gratis.

Inschrijven gebeurt voor 25 april 2018.

U kan bijkomend inschrijven voor een door de VVOG aangeboden ‘lunch with a view’ op de 25e verdieping van de KBC Arteveldetoren. 
Opgelet: voor de gratis lunch dient u verplicht vooraf in te schrijven. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

KBC biedt een rustige ruimte aan waar jonge moeders zich kunnen terugtrekken met hun baby. 

Hoe bereikt u ons: 

Adres: 

KBC Arteveldetoren
Kortrijksesteenweg 1100 
9051 Gent

Geef 'Maaltekouter' in op de GPS en volg verdere instructies van bijgevoegd document om de gratis ondergrondse parking van de KBC Arteveldetoren te bereiken. De parking wordt om 16u gesloten.

Openbaar vervoer:

De KBC Arteveldetoren is ook bereikbaar met het openbaar vervoer:

·       met de tram komende van het station Gent-Sint-Pieters: tramlijn 1 richting Flanders Expo. Stap af aan halte ‘Flanders Expo’ en wandel 5 minuten richting KBC Arteveldetoren.

·       met de bus komende van het station Gent-Sint-Pieters of van Deinze / De Pinte: buslijnen 76, 77 en 78. Stap af aan de halte ‘Bovenhove’ aan de KBC Arteveldetoren.

 

Evenement sponsor(s)

Deel dit bericht
Deel dit bericht