Bericht aan gynaecologen met aandachtsgebied urogynaecologie

11-07-2018

Pauze in het gebruik van mid-urethrale slings in het Verenigd Koninkrijk

“We understand that the Government will be announcing on Tuesday 10 July a national ‘pause’ in the use by the NHS of surgical mesh/tape to treat stress urinary incontinence (SUI) and for urogynaecological prolapse where the mesh is inserted through the vaginal wall, and that this pause will take the form of a high vigilance restriction. – Prof J Duckett, chair British Society of Urogynaecology”

Met ingang van vandaag heeft de NHS Improvement over het gehele Verenigde Koninkrijk een periode van hoge vigilantie en beperkt gebruik van vaginale implantaten afgekondigd (zie citaat boven).

Er was eerder al een beperking voor vaginale implantaten, maar nu geldt dit ook voor mid urethrale slings (MUS). Dit betekent dat het tot nader bericht de facto niet meer mogelijk is om een MUS te plaatsen. Het Verenigd Koninkrijk is bij ons weten het enige land dat zover gaat; in Nieuw Zeeland is het gebruik van mini-slings beperkt tot studieverband.

Dit zal ongetwijfeld ook beroering veroorzaken in ons land, en U kan door patiënten, uw ziekenhuis of de pers gecontacteerd worden en gevraagd worden wat dit voor de zorg hier betekent.

De Belgische Vereniging van Urologen en de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynecologie onderschrijven deze beslissing niet. Zij zullen dus hun leden niet vragen om niet langer slings voor stress urinaire incontinentie (SUI) te plaatsen. Sling operaties zijn in ervaren handen erg efficiënt, en de procedure is minimaal invasief. De MUS is overigens de best bestudeerde en gedocumenteerde operatie voor SUI, met opvolg gegevens tot twintig jaar na plaatsing.

Alternatieve operaties zijn minder efficiënt en invasiever, en er is intussen een hele generatie van specialisten niet langer vertrouwd met deze in onbruik geraakte procedures.

Wij vermoeden dat de beslissing van de NHS verder borduurt op de eerdere bezorgdheid over vaginaal ingebrachte synthetische implantaten (klikken om het gehele rapport te downloaden), waarvoor ook een pause ingelast werd. Ook in ons land worden vaginale prolapsimplantaten zeer restrictief gebruikt, en zorgvuldig geregistreerd.

Dit is niet het geval voor MUS. Bij MUS wordt weliswaar ook een implantaat gebruikt, maar de oppervlakte ervan is veel kleiner dan die van de implantaten gebruikt voor prolaps. Ook is de chirurgische dissectie veel beperkter. Dientengevolge is het risico op een lokale verwikkeling veel kleiner.

De mogelijke risico’s of nadelen van een ingreep, net als de verwachte resultaten vormen steeds het voorwerp van uitgebreide discussie tussen patiënte en arts. Het is de patiënte die op basis daarvan een geïnformeerde beslissing neemt over een operatieve ingreep. Het eventueel gebruik van een implantaat komt daarin inherent aan bod. 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht