Extra labokosten bij screening naar baarmoederhalskanker?

Om de financiële drempel te verlagen werd in 2009 reeds besloten om de afname en het onderzoek van een uitstrijkje in het kader van de screening om de drie jaar volledig terug te betalen.

Nu blijkt echter uit klachten van deelneemsters dat zij verrast zijn dat door sommige labo´s bijkomende supplementen worden aangerekend.

Daarom is het belangrijk dat u navraag doet bij het labo waarmee u samenwerkt, of het kosten aanrekent zodat u uw patiënte hierover vooraf kan informeren.

Binnen de nomenclatuur mogen geen supplementen aangerekend worden voor materiaal of administratie.

Extra kosten zijn wel mogelijk voor een tweede lezing, als er een bijkomende HPV-test wordt gedaan (remgeld bij een twijfelachtig (ASCUS-)uitstrijkje)). Het persoonlijk aandeel voor een tweede lezing bedraagt 1,66 euro (kostprijs 11,13 euro, tussenkomst zonder voorkeurstarief en ambulant bedraagt 9,47 euro). Het persoonlijk aandeel voor de HPV-test bedraagt 8,68 euro (kostprijs 58,29 euro, tussenkomst zonder voorkeurstarief en ambulant bedraag 49,61 euro).

Hogere kosten zijn ook mogelijk indien de anatoom-patholoog partieel of volledig gedeconventioneerd is. Vaak weet men als arts niet of dit laatste het geval is. Daarom is het belangrijk om dit na te vragen bij uw labo om uw patiëntes hierover te kunnen inlichten.

In een bevolkingsonderzoek is het de bedoeling om zo weinig mogelijk financiële drempels in te bouwen. Om u volledig te informeren kunt u een gedetailleerd overzicht van de kosten die wettelijk mogen worden aangerekend, vinden op www.bevolkingsonderzoek.be.

Juiste informatie aan uw patiënten zal veel discussies over al of niet terecht aangerekende kosten kunnen vermijden.

Namens Domus Medica, de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en het CvKO (Centrum voor Kankeropsporing),

Dr. Maaike Van Overloop
Dr. Mireille Merckx
Dr. Patrick Martens

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht