Oproep naar gynaecologisch materiaal voor Benin

De Belgische Stichting Hubi & Vinciane zoekt tweedehands en nieuw gynaecologisch materiaal voor regionale hospitalen in het West-Afrikaanse Benin

Allereerst willen we heel graag de artsen danken die ons begin 2020 materiaal schonken. Dat materiaal werd begin mei verstuurd en is ondertussen al volop in gebruik. Eind van dit jaar – begin volgend jaar willen wij graag een volgende container versturen. Vandaar opnieuw een warme oproep. 

De Stichting Hubi & Vinciane werd begin van de jaren ’80 opgericht ter nagedachtenis van Dr. Hubert Adriaens en Vinciane Van Assche. Hubert coördineerde destijds als chirurg in opleiding het broussehospitaal Saint-Martin, zijn partner Vinciane gaf er les in een school in het dorp. Op terugweg naar België zijn zij verongelukt bij een vliegtuigcrash. Om hun project en droom verder te zetten richtte hun familie deze stichting op. De organisatie is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke partner voor streekontwikkeling van de Beninse regio Borgou.

De Stichting draait in België volledig op vrijwillige medewerkers en experten. In Benin stelt zij in haar hoofdzetel in Parakou acht lokale medewerkers tewerk. De Stichting is lid van de raad van bestuur van de twee Beninse hospitalen, die ze ondersteunt met materiaal en infrastructuur, met de opleiding van personeel en het management van het hospitaal.

Bij een bezoek aan de hospitalen in november 2019 – twee maal per jaar bezoeken een aantal leden van de Stichting alle partnerprojecten in Benin – gaven de hoofdartsen van de regionale hospitalen  Saint-Martin in Papané en Saint-Jean de Dieu in Boko aan dringend op zoek te zijn naar degelijk tweedehands en/of nieuw materiaal.

Als referentieziekenhuis is de dienst Gynaecologie uitermate belangrijk en volgend materiaal moet dringend vervangen of aangekocht worden: vaginale specula, hartslagsensor voor foetus, bevallingstafels, tafels voor gynaecologisch onderzoek, echografietoestel, bloeddrukmeters, saturatiemeters, weegschalen, onderzoekslampen, bevallingskits, foetale doppler, stethoscopen, afzuigapparatuur…

Moest er in uw eigen praktijk, in het hospitaal waar u werkt of bij collega’s-gynaecologen nog materiaal zijn dat hier niet meer kan of mag gebruikt worden, maar nog wel bruikbaar is, dan zouden de artsen en de patiënten in de twee Beninse hospitalen daar heel blij mee zijn.

Voor meer informatie over de werking van de Stichting – zij is ook heel actief in allerlei onderwijs- en landbouwprojecten – kunt u contact opnemen met de gedelegeerd bestuurder van de stichting Pascale Van Assche via mail pascale@hubi-vinciane.be of telefoon 0496 59 05 77. Neem zeker ook een kijkje op de website.

Voor meer logistieke informatie over ophaling van het materiaal e.d. kunt u contact opnemen met Chris Van der Vorst via mail chris.vandervorst@outlook.com of telefoon 0475 69 34 16. Het vertrek van de container met het materiaal voor de hospitalen is gepland voor april of mei, maar kan aangepast worden.

                           

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht