Roze wolken & tequila - boek Dr. Tinneke De Souter

04-10-2022

“Het surrealisme van het moederschap: vrouwen zijn geen geboren moeders”.Gynaecoloog, psycholoog en verpleegkundige pleiten in hun boek voor realistisch ouderschap

Hoe intens het verlangen naar een baby ook is, zo groot is de verbazing bij ouders (in spe) over de realiteit achter de roze wolk. Elke dag moeten psycholoog Dagmar Versmissen, gynaecoloog Tinneke De Souter en verpleegkundige Nathalie Berghmans in hun praktijk vaststellen dat er nog bijzonder veel taboes hangen rond het krijgen van kinderen en wat dat met jou als vrouw doet. In Roze wolken & tequila slaan ze de handen in elkaar met slechts één doel: komaf maken met gevestigde mythes en alle (toekomstige) moeders tools in handen geven om sterker in hun schoenen te staan en mogelijke onzekerheden in hun omgeving aan te kaarten.

Het ouderschap is een proces dat je doorloopt in fases. Om die reden bouwden de auteurs het boek op volgens de drie meest belangrijke fases: de zwangerschap, de bevalling en de postpartumperiode. Twintig van de meest hardnekkige mythes worden vakkundig doorprikt. Naast het blootleggen van enkele medische geheimen zoals het gebruik van medicatie en de juiste bevallingshouding krijgt ook het psychologische effect van moeder worden eindelijk de aandacht die het verdient. Denk aan zaken als een parentale burn-out, het proces van co-regulatie naar zelfregulatie bij je baby en de intieme draad als koppel terug oppikken.

“Het is perfect normaal dat in deze periode naast blijdschap en geluk ook gevoelens van angst, schuld en schaamte om de hoek komen kijken”, zo zeggen de auteurs. “We pleiten dan ook voor realistisch ouderschap, zodat je beter voorbereid en mentaal sterk kan beginnen aan de wildste reis van je leven.”

 

Over de auteurs

Iedere dag proberen de auteurs van dit boek met de grootste zorg de fabel van de roze wolk te doorprikken. Nathalie Berghmans doet dat als verpleegkundige en mamablogster, Tinneke De Souter als gynaecoloog-obstetricus en Dagmar Versmissen als klinisch psycholoog gespecialiseerd in het peripartum.

 

Roze wolken & tequila
Wat mama worden écht met je doet
Nathalie Berghmans, Tinneke De Souter & Dagmar Versmissen
ISBN 978-94-6401-560-7

 
Deel dit bericht