Congres Ethiek en Economie 2023

Wanneer: 
13-05-2023
Waar: 
KBC Auditorium Brussel
Accreditering: 
3 CP - rubriek 6: Ethiek en Economie

Ik wil dit voorwoord graag benutten om u warm te maken voor ons nakende congres ethiek en economie. De titel “verloskundig geweld(ig)” verklapt al waarover we ons in dit congres gaan buigen. Verloskunde vinden we geweldig. Geweld in de verloskunde echter niet. We gaan in dit nieuwe congres nog dieper ingaan op het thema van obstetrisch geweld. 

We proberen te achterhalen hoe een bevallingstrauma ontstaat en wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze slachtoffer werden van obstetrisch geweld. 

Hierna verleggen we onze aandacht naar het rechtsstatuut van de foetus, de patiënt en de zorgverlener. Hierin zullen we de vraag behandelen hoe we het best kunnen communiceren met alle partijen. En hoe we ons met behulp van geïnformeerde toestemming kunnen wapenen tegenover eventuele toekomstige rechtszaken. 

De theorie achter deze verloskundige dilemma’s maken we vervolgens behapbaar met enkele casussen uit de praktijk. We zullen in concreto 3 casussen bespreken die tegen het licht worden gehouden door een panel van wijzen. Een jurist, advocaat, psychiater, ethicus en obstetricus buigen zich hierbij over alle prangende vragen die wij als hulpverlener hebben. 

We beogen tegen het einde van deze voormiddag een antwoord te hebben op deze vragen die zich in de praktijk vaak aan ons opdringen. Kunnen we meegaan in de vragen van de patiënten? Moeten we ons als hulpverlener onveilig voelen? Zijn we juridisch ingedekt bij de keuzes die we maken? Waar komen die specifieke vragen van de patiënt vandaan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze patiënten na onze behandeling geen gevoel van obstetrisch geweld overhouden? Waarom wordt er zoveel over gedebatteerd de laatste tijd? Is het een ‘modeverschijnsel’? Of is het iets wat we eigenlijk niet zo goed kennen en waarvan we daardoor de neiging hebben om het te onderkennen? Moeten we er veel meer van onze aandacht aan besteden? 

U ziet het. Er zijn nog tal van vragen die ons bezighouden wat betreft dit netelig onderwerp. We hopen dan ook jullie in groten getale te verwelkomen.

Toenga De Vos, voorzitter BIG Jong Gynaecologen

Praktische informatie: 

Inschrijving is mogelijk tot en met 10 mei 2023.

  • Als lid van de VVOG kan u dit congres gratis bijwonen.
  • Op het einde van de congresdag biedt VVOG een receptie aan en nadien wordt een walking lunch voorzien. Bij uw inschrijving kan u aangeven of u hieraan deelneemt. De inschrijvingen voor receptie en lunch zijn afgesloten.
  • Er worden GEEN opnames gemaakt van de lezingen. Deze zullen dus NIET beschikbaar zijn op het VVOG e-Learning platform. We rekenen immers op een maximale fysieke deelname van onze leden.
Hoe bereikt u ons: 

KBC, Havenlaan 2, 1080 Brussel

 

Bereikbaarheid:

Met de wagen
KBC voorziet gratis parking in de ondergrondse parking van het KBC hoofdkantoor. U bereikt de toegangspoort via de Opzichterstraat. Zie bijgevoegd plan met instructies. (externe link)

Opgelet: de parking wordt gesloten na afloop van het congres, na de lunch.
Om eventuele files aan de toegangspoort van de ondergrondse parking te vermijden en de start van het congres niet te missen, gelieve verspreid aan te komen. Dit kan tussen 8 en 8u50.

Met het openbaar vervoer:
Komende van Station Brussel Zuid met de metro (lijn 2 of 6, halte Ijzer).

Komende van Station Brussel Noord met de bus (lijn 230, 214, 251, 250 De Lijn, halte Sint-Jans-Molenbeek Sainctelette). 
Meer info op de site van de MIVB (externe link) en op de site van de Lijn. (externe link)

Te voet vanuit Station Brussel Noord is het een 15-tal minuten wandelen via de nieuw aangelegde voetgangers- en fietsbrug.
Wandelplan van Brussel-Noord naar KBC Havenlaan

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht